نسل جدید هواپیماهای اف15، بالگردهای آپاچی و بلک‌هاوک و سامانه‌های دفاع موشکی از جمله این خریدهای سنگین بوده است که در اين ميان، آل‌سعود با صرف هزینه‌ای در حدود 34 میلیارد دلار پیشتاز این لیست بوده است.

گروه بین‌الملل مشرق - کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، همواره مشتریان ثابت شرکت‌های اسلحه‌سازی جهان، به‌ويژه کمپانی‌های غربی بوده‌اند اما در چند سال اخیر، روند این خریدها به شکل عجیبی گسترش پیدا کرده است. در این گزارش، شما تا حدودی با این حرکت و انگیزه‌های پیدا و پنهان آن آشنا مي‌شويد.

*****

بر اساس مطالعات انجام‌شده، بین سال‌های 2010 تا 2012 میلادی کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی، عمان و قطر رقمی بیش از 40 میلیارد دلار را صرف خریدهای تسلیحاتی خود کرده‌اند. نسل جدید هواپیماهای اف15، بالگردهای آپاچی و بلک‌هاوک و سامانه‌های دفاع موشکی از جمله این خریدهای سنگین بوده است که در اين ميان، آل‌سعود با صرف هزینه‌ای در حدود 34 میلیارد دلار پیشتاز این لیست بوده است.


جنگنده اف 15 نیروی هوایی عربستان

یکی از جالب‌ترین خریدهای نظامی که به‌تازگي در منطقه خلیج فارس انجام شده است مربوط به شیخ‌نشین امارات متحده عربی است. این کشور در طی قراردادی به ارزش سه میلیارد و 490 میلیون دلار سامانه دفاع موشکی ارتفاع بالا موسوم به "تاد" را از کمپانی آمریکایی "لاکهید مارتین" خرید. کارشناسان غربی و دولت امارات متحده عربی دلیل این خرید را مقابله با تهدیدات موشکی از جانب ایران عنوان کرده‌اند. صرف نظر از اینکه تهدید واقعی در این منطقه برای کشورهای عربی و اسلامی از کجاست یک نکته بسیار جالب است.

 در صورتی که به هر دلیلی دو کشور ایران و امارات درگیر یک نبرد نظامی بشوند اصولاً این سامانه بسیار گران‌قیمت آمریکایی بدون استفاده خواهد ماند. در توضیح این مسئله باید گفت که سامانه "تاد" برای درگیری با موشک‌های بالستیک در ارتفاع بالا مثل سری موشک‌های شهاب و یا سجیل طراحی شده است و می‌توان با نگاهی بسیار ساده به فاصله کم دو کشور و وجود انواع راکت‌های برد کوتاه در نیروهای مسلح ایران به این نتیجه رسید که ایران می‌تواند به‌راحتی با یک حمله راکتی، هر يک از اهداف سياسي، نظامي و امنيتي و نيز پايگاه‌هاي خارجي موجود در خاک این شیخ‌نشین کوچک را درهم کوبد و اصولاً نیازی به استفاده از موشک‌هایی که تاد برای مقابله با آنان طراحی شده است، ندارد.


سامانه دفاع موشکی تاد

کشور عمان نیز اقدام به خرید جنگنده‌های اف 16 آمریکایی کرده و در کنار آن پادشاهي قطر نیز سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت را خریداری کرده است.

آلمان از دیگر بزرگترین صادرکنندگان سلاح به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس محسوب می‌شود. نکته مهم در این میان ایت است که میزان صادرات تسلیحات آلمانی از سال 2011 تا 2012 ميلادي به کشورهای خلیج فارس تقریباً دو برابر شده است. گزارش روزنامه "Süddeutsche Zeitung" چاپ مونیخ به این نکته اشاره دارد که صادرات تسلیحات آلمانی به کشورهای سازمان همکاری خلیج فارس در سال 2012 ميلادي در حدود يک‌میلیارد و 420 میلیارد یورو بوده است. عربستان سعودی در این بخش نیز رکوردار بوده است و بیشتر از هر کشور دیگری در این منطقه از آلمان سلاح خریداری کرده است. بحث فروش 200 دستگاه تانک لئوپارد2 ساخت آلمان نیز از جمله مسائل بحث برانگیز در پارلمان آلمان بوده است.



بر اساس قوانین آلمان هر گونه صادرات تسلیحات آلمانی باید به تأیید کمیته امنیتی این کشور به ریاست صدر اعظم و هشت عضو کلیدی کابینه برسد. احزاب سبز و چپ‌گرای آلمان به‌شدت با این فروش مخالفت و اعلام کرده‌اند که این تسلیحات آلمانی می‌تواند برای سرکوب تظاهرات مردمی در کشوری مانند "بحرین" مورد استفاده قرار بگیرد. بر اساس گزارش روزنامه "Süddeutsche Zeitung" بسیاری از سلاح‌های سبک و مهماتی که در جریان قیام‌های فراگير در زنجيره بيداري اسلامي در کشورهای عربی در چند سال اخیر توسط رژیم‌های دیکتاتور برای سرکوب مردم استفاده می‌شود ساخت آلمان است.

رژيم پادشاهي انگليس نیز در این منطقه به دنبال فروش گسترده سلاح است. عربستان سعودی اصلی‌ترین مشتری سلاح‌های ساخت کشور انگليس به شمار می‌رود. جنگنده‌های یوروفایتر و تورنادوِ انگلیسی و همچنین جت‌های آموزشی "هاوک" از جمله مهم‌ترین فروش‌های شرکت‌های انگلیسی به عربستان سعودی در سال‌های اخیر بوده است. فروش سلاح‌های تک‌تیرانداز انگلیسی به رژیم قذافی چند سال قبل از قیام مردمی در این کشور نیز از دیگر مسائلی بوده است که برای مدت‌ها نقل محافل رسانه ای غرب بوده است. ارزش قرارد فروش 72 فروندجنگنده یورو فایتر به انگلستان در حدود چهار میلیارد و 400 ملیون پوند بوده است.


جنگنده یوروفایتر نیروی هوایی عربستان

فرانسه نیز که پس از سال‌های طولانی توانست جنگنده " رافائل " را به تولید انبوه برساند تلاش گسترده‌ای را برای فروش این جنگنده به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس داشته است که البته تاکنون به صورت رسمی قراردادی برای این جنگنده در منطقه به امضاء نرسیده است.


تانک لئوپارد

جالب اينکه سامانه‌های دفاع موشکی مثل تاد و یا پاتریوت بخش بزرگی از این قراردادهای نظامی را تشکیل می دهد که نشانه‌ای روشن از تشديد سیاست‌های ایران‌هراسی در منطقه به شمار می‌آید.


"بهداشت" و "آموزش"؛ قربانيان اصلي شهوت سلاح شيوخ عرب

نکته مهمی که شاید تا به امروز بسیاری به آن نپرداخته‌اند این است که این سیاست‌ها تا چه حد بر روی جوامع کشورهای حاشیه خلیج فارس اثر گذاشته است. جالب است بدانید که همسایگان جنوبی عرب کشور ما از جمله کشورهای جهان با بالاترین میزان هزینه‌های نظامی در جهان به شمار می‌آیند.



شیخ‌نشین‌های عرب همسایه ایران در چند سال اخیر، حدود 10 درصد از میزان تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص داده‌اند. باید گفت که این مقدار برای آمریکا در حدود 4.5 و میانگین جهانی نیز در حدود 2.5 درصد است. بخش آموزش و سلامت، نخستین قربانیان این هزینه‌های گسترده در کشورهای عربی هستند. پادشاهي قطر در این خصوص، بدترین وضعیت دارد و تنها 1.8 درصد از تولید ناخالص داخلی را به سلامت و 2.5 درصد را به آموزش اختصاص می‌دهد که به لحاظ معيارهاي بين‌المللي در رده‌هاي بسيار پايين است و در مقايسه با وضع ديگر کشورهاي منطقه مانند جمهوري اسلامي ايران، وضعيت بسيار اسفباري دارد.

البته باید گفت که قطر در سال‌های اخیر به لطف افزایش قیمت نفت و گاز و حرص و ولع براي برداشت از ميادين مشترک گازي با ايران در حوزه حليج فارس، رشد 18.8 درصدی اقتصادی را تجربه می‌کند. مؤسسه " BICC " که در آلمان قرار دارد با اعلام این ارقام اعلام می‌کند جمهوری اسلامی ایران به‌رغم تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و تحریم‌های موجود به همراه تهدیدات مداوم کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی از تمامی همسایه‌های جنوبی خود کمتر در بخش دفاعی هزینه می‌کند و در سال 2012 ميلادي در رديف سی و چهارمين هزینه‌های دفاعی جهان قرار داشته است.

باید گفت که استانداردهای دوگانه، بحث حفظ امنیت انرژی و همچنین کسب سود گسترده باعث شده است تا کشورهای غربی که در بسیاری از اوقات داعیه مسائلی همچون رعایت حقوق بشر را دارند به‌راحتی در برابر دلارهای بادآورده نفتی کشورهای عربی نرم می‌شوند و انواع تسلیحات را در اختیار این رژیم‌های دیکتاتور قرار می‌دهند. بسیاری از کارشناسان عقیده دارند همان‌گونه که کمک‌های بی‌هدف غرب به گروه القاعده در دهه 1980 میلادی در افغانستان باعث پدید آمدن گروهای تروریستی و حملات در جهان غرب شد، امروز نیز این تسلیحات راه خود را به میان گروه‌های تروریستی باز کرده و در نهایت این شهروندان غربی هستند که بایستی قربانی سیاست‌های دوگانه دولت مردان خود شوند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    غرب میخواد ایران و دیگر کشورهای منطقه را درگیر بازی خودش بکند . یه روز با تحریک احساسات قومی عرب و فارس و یکبار هم از طریق بحث شیعه و سنی .
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    آدم کم دارند!
  • ناظر ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    هرگاه کشورهای اروپای کسر بودجه می اورند با فروش سلاحهی بی مصرف سود حنکفتی عایدشان می شودالبته این فروش را به ادم نماهای عرب زبان می توان انجام داد.
  • دکتر امین ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۸
    0 0
    متن رو خوندم،ولی ما نباید این شیخک های کودن رو هم دست کم بگیریم،اینها خودشون که مستقیم جرات ندارن علیه ایران ترقه هم بندازن ولی تا بتونن امریکا و غرب و چه بسا اسرائیل رو تحریک می کنن تا بعد هم بتونن غیر مستقیم کمک کنن و ایران رو تضعیف کنن،لذا ایران در زمان و دوره جدید با حضور دکتر روحانی اگر بتونه روند مواجهه با امریکا و غرب رو از حالت مخاصمه به حالت عادی و بعد روابط مثبت تغییر بده این شیخکها از ترس میرن تو لاک خودشون
  • ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    باید به این نکته هم توجه کرد که این شیخ نشین ها نمی توانند از تمام قدرت سلاح استفاده کنند مثل جنگ خلیج فارس که عراقی ها حتی بلد نبودن از سامانه دید در شب تانک های T-72استفاده کنند
  • ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    بذار بیان جلو...
  • ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    این عربای حاشیه خلیج فارس بدجور مشکوک میزنن تازه شنیدم گردن کلفتی ام میکنن جدیدا
  • رضا ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    عربستان كشوري به ظاهر قدرتمند، اما از داخل وابسته محض و تهى....
  • ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    این حکام شکم گنده ی تهی مغز عربی به وقتش هم که بشه نمیتونند از این سلاحها برای دفاع ازخودشون استفاده کنند مگه کویت نبود کمتر از 3 ساعت توسط صدام اشغال شد بطور کامل
  • علی ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    ان شاء الله تمام سلاح ها جمع می شوند وبدست حضرت مهدی علیه السلام واصحابش می افتد کما فی الروایات.لذا وظیفه ما فقط بندگی در درگاه خداست لذا فلا تخافو ولا تحزنوا
  • مجید ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    خدا لعنت کنه شیوخ عرب را که امنیت کل منطقه را به خطر انداخته اند وباعث خون هزاران نفر اند.
  • ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    خوب خرید سلاح هر چقدر هم که که زیاد باشه جای تولید اون رو نمیگیره آدم بتونه یه دونه تولید کنه بهتر از این که ده تا بخره چون این خرید باید همیشه از نظر مکانیکی و تجهیزاتی پشتیبانی بشه و این یعنی فروشندش هر وقت اختیار کنه تو میتونی استفاده کنی که خوب این ارزش نداره مثلا تانک ذوالفقار ما یا موشک های مختلف و سامانه های بومی مون 100 برابر بهتر از این هاست چون اختیارش دست خودمونه
  • ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    این قدر دیگران را دست کم نگیریم .در جنگ با همین عراق نیم میلیون شهید و جانباز و صدها میلیارد دلار خسارت داشتیم.
  • رهام ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    به قول قدیمی ها چاهی که ازخودش آب نداره هی داخلشم آب بریزی فایده نداره حالااین حکایت حال شیخ نشین های خلیج فارسه
  • ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    قربون ادم چیز فهم طیب الله انفاسکم
  • سینا ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    برای + کردن روابط با آمریکا و غرب چه هزینه ای باید پرداخت شود؟ شیخ های عرب چه قدر قدرت دارند که میتونن روی آمریکا و غرب تاثیر بگذارند؟
  • ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    دست کم گرفتن نیست برادر من !گزارش یک کمیته روسی هست . بعد از جنگ فهمیدند عراقی ها اصلا به مغزشون خطور نمیکرده همچین قابلیتهایی روی سلاح های جنگیشون هم هست !در واقع از ضعف نیروی انسانی رنج میبرند!
  • ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    بعله!خداوند در جایی در قران میگه :از ساز و برگ نظامی هرچه میتوانید جمع کنید! این رو هم بگید که باید همیشه آماده باشیم .
  • mohsen ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    این همه جنگ افزار پیش رفته فقط توسط مزدوران کشورهای فروشنده قابل استقاده هستن پس چه فایده غربیا از سیستم بترسون و بفروش استفده می کنن سیاست کثیف و قشنگیه
  • بندر ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۹
    0 0
    بگذارید بخرن و بیاورند ولی مال خومونه.
  • حقگو ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    0 0
    من از شما می خواهم کشورهای عربی را درک کنید.حاکمان آنها از این می ترسند که اگر پول مد نظر غربی ها را ندهند از طریق دیگری حکومت انها را عوض کنند و یا از روش های دیگر پول را از آنها بگیرند. ان کشورها نه ارتشی خودکفا دارند و نه سپاهی از جان گذشته که حاضر باشند برای استقلال کشور بجنگنند. یکی از بانکدارن این کشورها به یکی از دوستان ما گفته بود کشور ما راهی جز تسلیم در برابر خواسته های غرب ندارد و ما می فهیمیم اما راهی نداریم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس